Dizayn Sigorta, 25 yılı aşkın tecrübesiyle ve sigorta sektöründe verdiği hizmetlerle yeniliklere öncü olmuştur.

Bireysel Emeklilik Nedir?

Son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız Bireysel Emeklilik Sistemi, ülkemizde kamu sosyal güvenlik reformunun bir parçası olarak 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yapılan mevzuat çalışmaları ile sistemin etkili bir biçimde uygulanabilmesini teminen gerekli olan idari ve hukuki çerçeve çizilmiş, 27 Ekim 2003 tarihinde bireysel emeklilik sisteminin başlamasıyla birlikte emeklilik şirketleri faaliyete geçmiştir.

Kısaca BES olarak adlandırılan Bireysel Emeklilik Sistemi, insanların gelir elde ettikleri dönemlerde tasarruf yapmalarını ve bu birikimlerle emeklilikte gelir elde etmelerini sağlayan, fonların profesyonel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetildiği, devlet tarafından da vergi avantajlarıyla desteklenen bir sistemdir. Bireylerin sisteme giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde kalmak koşulu ile 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazandığı bu sistemde, oluşan tasarrufların emeklilik maaşı veya toplu para şeklinde geri ödenmesi sağlanmaktadır.

Kamu Sosyal Güvenlik Sistemi’nin alternatifi değil tamamlayıcısı olan BES, bireylerin mevcut sosyal güvenlik kuruluşlarında üyeliklerinin devam etmesine engel olmamakta, bu kurumlara karşı sorumluluklarında da herhangi bir değişiklik meydana getirmemektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi'ne giren kişi aynı zamanda herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna da dahil ise, ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna prim veya aidat ödemeye devam etmektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi, kişilerin sosyal güvenlik kurumlarından alacakları emekli maaşı yanında ek olarak ikinci bir emeklilik geliri sağlayan bir sistemdir. Ülkemiz için uzun vadeli fon kaynağı oluşturan BES, ilerleyen dönemlerde özel kesime borç bulabilme imkanı tanıyacak ve aynı zamanda finansal piyasaların derinleşmesine de katkı sağlayacaktır.

Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yaptığınız tasarruflar için vergi mükellefi olup olmadığınıza bakılmaksızın %25 oranında devlet katkısı alırsınız.
Tercihinize göre katkı payı tutarınız banka hesabınızdan ya da kredi kartınızdan her ay düzenli olarak tahsil edilir.
Dilediğiniz zaman düzenli ödemelerinizin dışında belirlediğiniz tutarda ek katkı payı ödemeleri yapabilirsiniz.
Emeklilik planınızı yılda 4 kez, fon dağılımınızı ise yılda 6 kez değiştirebilirsiniz.
Katkı payı ödemelerinizi tercihinize göre aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak yapabilirsiniz.
Birikimleriniz uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilen fonlarda değerlendirilir.
Sistem, şeffaf bir sistem olup fonlarınızı Takasbank'tan veya şirket internet Şubesi'nden takip edebilirsiniz.
Güvenli bir sistemdir. Emeklilik şirketlerinin faaliyetleri T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Bağımsız Denetim Şirketi ve Emeklilik Gözetim Merkezi'nin, fon ve portföy yönetiminin faaliyetleri ise Sermaye Piyasası Kurulu'nun denetim ve takibindedir.